zondag 13 februari 2011

Met poppers op de Zeebaars

De Poppers en zijn varianten :
Het vissen met poppers is in België en Nederland nog niet zo gekend als zeebaars kunstaas. Toch mogen we de mogelijkheden van dit kunstaas niet onderschatten.
Poppers worden veel ingezet voor de jacht op tropische vissen waaronder de GT’s ( Giant Travelly’s) . Ook al hebben we hier geen tropische vissoorten toch zijn deze pluggen perfect inzetbaar voor het zeebaarsvissen en kunnen op sommige momenten voor bijzondere vangsten zorgen. Het is gewoon prachtig hoe een zeebaars de popper met volle snelheid pakt . Op zo’n moment gaat er een ware adrenaline stoot door gans je lijf.
Vanwaar komt nu die naam POPPER. Het woord zegt het al. Door de popper op de juiste manier binnen te vissen veroorzaakt deze een geluid. Door het water dat hij verplaatst krijgt men een pop of pof geluid. Je kan het zelf vergelijken met het poffen van kastanjes of het maken van popcorn. 

Waar kunnen we dit kunstaas inzetten?
Eigenlijk zowat overal van 30 cm diep water tot 5 meter en meer. Vermits de popper aan het oppervlakte blijft is de kans op verspelen tussen stenen of wier zo goed als nihil .
Een popper maakt veel lawaai aan het oppervlakte en is door de zeebaarzen op grote diepte en over verre afstanden waarneembaar. De curiositeit en het agressie instinct zal de baars er toe aanzetten de plug te grijpen. Bij stil weer kan het menselijk oor zelf een popper waarnemen van op 60 meter afstand.

Wanneer kunnen we poppers inzetten?
Zowat altijd. Poppers kunnen gevist worden met een redelijke golfslag wat we niet kunnen zeggen van de oppervlakte pluggen: “Walk the Dog style” zoals de Sammy’s . Indien we echter over kalm weer beschikken kunnen we bepaalde soorten van poppers combineren met de Walk the dog techniek. We krijgen dan een zig-zag beweging met lichte pop geluiden. Door de aerodynamisch vormen zijn poppers niet zo windgevoelig tijdens het werpen en verre worpen liggen in de mogelijkheid. De poppers met een magneet of beweegbare kogel in die zich verplaatst tijdens het werpen zijn echte werpkogels . 

Hoe herkennen we nu Poppers en welke verschillen bestaan erin?
Ik ga slecht enkele varianten van poppers beschrijven en me dus beperken tot de meest voorkomende.
Allereerste hebben we de poppers met brede kop. Deze geven de meeste waterverplaatsing en tevens zijn ze ook het luitrustigste. 
Een goed voorbeeld hiervan is de Rapala Skitter pop Afbeelding Afbeelding 
en de Yo-Zuri F Popper. Afbeelding Afbeelding

Het lichaam van deze poppers is overigens ook meestal voller of bolliger. Met deze poppers gebruiken we dan ook het beste de POP techniek en niet de Splash techniek , maar hier kom ik later op terug.
Als tweede hebben we de poppers met smalle kop en slank lichaam. Hier is één van de bekenste de Storm Rattlin Chug Bug. 

Afbeelding Afbeelding

Als derde hebben we zoals ik ze noem de combinatie poppers. Dit zijn zowel poppers als Walk the Dog pluggen in één. Deze poppers worden binnengevist met de Walk the dog Style techniek maar hebben de eigenschap om bij de zig-zag beweging ook nog een poppend geluid te maken. Enkel voorbeelden hiervan zijn ondermeer de Lucky Craft Gunfish , Yo-Zuri Mag popper en de Illex Clyde Mudsucker. 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Het poppend geluid is bij deze niet zo hard als bij de eerste twee varianten. Door de combinatie Walk the Dog en popperen zijn deze ook meer gevoelig aan golfslag en dus beter in te zetten bij wat rustiger weer.
Verder hebben we dan nog de Pencil poppers. Deze poppers lijken dikwijls op een uitgerekte druppel.


De Yo-Zuri pencil popper    Afbeelding 



en de Showers Blows Afbeelding zijn hier een voorbeeld van. Deze pencil poppers vissen het best met de Walk the Dog Techniek.

Welke techniek passen we nu toe bij het vissen met poppers poppers? 
Men kan de poppers op verschillende manieren binnenvisser . 
De eerste techniek is de Pop techniek. 
Bij deze techniek vissen we de popper recht naar ons toe en geven met de hengel korte tikken van zo’n 10 a15 cm tot wel 30 cm. Hoe groter de tikken of halen des te agressiever vis je de popper binnen. Je kan het water makkelijk 40 cm laten opspatten. Je kan je Hengel neerwaarts tikken of zijdelings voor als je wadend vist .Dit maakt geen verschil. Bij elke tik van de hengel creëert de popper een heuse boeggolf met een poppend geluid.
Mijn ervaring is dat je moet afwisselen met het binnentikken. Na het inwerpen wacht ik een tweetal seconden alvorens de eerste tik op de hengel te geven. Het in het water terecht komen van de popper kan al voldoende zijn om de aandacht van een baars op te wekken. Vervolgens geef ik één tik van 30 cm omheel wat kabaal te maken gevolg door drie kleine tikken. Hierna las ik een rustpauze in van 2 a 3 seconden en begin dan terug met een tik van 30 cm gevolgd door drie korte tikken. In deze cadans vis ik dan de popper verder binnen.Tijdens het tikken draaien we niet aan de molen of reel. 

Afbeelding

De Splash techniek :
Bij de splash techniek geven we korte tikken van ca 5 a 10 cm tijdens het continue binnendraaien . De tikken komen dan snel achterelkaar zonder tussen pauzes. De splash techniek is een snelle agressieve mannier van binnenvisser. 

Afbeelding

De Walk the Dog techniek :
Hier vissen we op dezelfde manier als bij de conventionele oppervlakte pluggen.
Door de hengeltop snel van 3 uur naar 5 uur ( of van 45° naar 75°)te bewegen zal de popper van rechts of links uitslaan en toch nog een poppend geluid maken. Indien we de poppers traag willen vissen bouwen we een rustpauze in van 1 tot 3 seconden tussen iedere slag van 3 naar 5 uur. Wanneer de hengel terug van 5 naar 3 uur wordt gebracht draaien we slappe lijn op. Tijdens het neerslaan van 3 naar 5 uur van de hengeltop wordt er niet aan de molen gedraaid. Het snel binnenvissen van de poppers gebeurt op dezelfde manier maar nu bouwen we geen rust pauzes in en blijven we langzaam met de molen draaien. Het combineren van beide kan ook. De combinatie ziet er nu als volgt uit, 2 x langzaam met 3 seconden rust pauze en vervolgens 4 x snel zonder rustpauzes. De meest gemaakte fout bij is dat te snel worden binnengevist wat resulteert in vele missers.

Afbeelding

Als laatste wil ik nog kort de Spitting techniek beschrijven en deze is zeer kort. Na het inwerpen van de popper wachten we 2 a 3 seconden geven één tik van 30 cm en beginnen dan vervolgens gewoon binnen te draaien zonder te tikken . Het is alsof je een lepel of spinner binnenvist. Deze techniek is afgeleid van het vissen met propeller pluggen .Tijdens het binnenvissen creërt de popper een bellenspoor om de aandacht van de zeebaars te trekken. Opgelet ,een aanbeet op deze techniek is loei hard. 
Dit waren zowat de basistechnieken voor het vissen met poppers.

Tot slot nog dit . Enkele poppers in je tackle box mogen zeker niet ontbreken tijdens onze jacht naar zeebaars.

Succes Dirk

2 opmerkingen:

  1. hey Dirk

    ik blijf het op de voet volgen,ben eens benieuwd naar je andere testen van kunstaas

    groet uit den helder

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik blijf op de voet je blog volgen en ben benieuwd naar je ander testen

    BeantwoordenVerwijderen